üresfooldalhalmagunkrolhalgaleriaüresetlapüresitallapüreselerhetosegüres

MagunkrólhalMagunkrólhal

Rejtett műemlékeink I.

Előbbi lapszámunkban a Halász u. 1. alatti középkori zárvánnyal kapcsolatban még továbbiakat ígértem, de be kellett látnom, hogy ehhez több - főleg régészeti - ismeretre lenne szükségem. Összegyűjtött anyagomat ezért illetékes kezekbe, a kerület Műemlékvédelmi Felügyelőségének adtam át. Megértéssel fogadták és bizakodva várom további feldolgozását.

Az alaprajz helyzetéből látható, hogy az eredeti épület délfelől zárta a középkorban ezen a tájon húzódott házsort, észak felől tűzfallal kapcsolódik hozzá. A vele szemben, abban az időben állott - és ma is álló, de hasonló módon később a maiba beépített - épülettel együtt alakította a hajdani Halász-teret. Ezt szűkítette a továbbfejlesztés később utcává. A fejlesztmény célszerűen használta ki a rendelkezésre álló teret és illeszkedett a mai városképbe, maga s alakítva azt. A zárvány különös védelemre nem szorul. Megteszi azt mindennél jobban maga a beépítés. E nélküli további sorsára a csupán magassági irányba, emeletráépítéssel megtoldott udvar látványából következtethetünk. Ezt és a tűzfalhoz illesztett korabeli csigalépcsőt kellene eredeti állapotában megtartani.

Érdekességként felmerülhet a régi ház udvarról nyíló, WC-nek jelzett helyiségének legalább részbeni rekonstrukciója. Vízvezeték abban az időben nem volt, csatornázás mégkevésbé. Árnyékszékként való használata csak váltható hordós megoldásban képzelhető el, mely fölé lépcsős ülőke emelkedik. Ilyennel gyermekkoromban még magam is találkoztam és ebben a helyiségben, egy ilyennek legalább részbeni felállítása kultúrtörténetileg érdekes látvány lehetne.

Mi volna tehát a teendő? Mindenek előtt meg kell várni a felügyelőség hivatalos értékelését, majd annak eredményeként az udvar egyik alkalmas részén táblán adni a zárványról rövid ismertetőt. Ehhez a leszakadással fenyegető függőjárdák megerősítésével meg kell szüntetni a jelenleg fennálló életveszélyt, fel kell számolni a szervesen oda nem tartozó tárgyak tárolását, az udvart alaposan ki kell takarítani, legalább a földszinti falait kimeszelni, az északi sarkán található - a ház teljes kiépítésével "cselédlépcsővé" degradálódott - csigalépcsőt tisztán kéne tartani.
A múlt becsülése - a jövő ígérete.

Jérôme René
Partnereink További partnereink Pater Marcus Belga Apátsági söröző és étterem Dunaparti Matróz Kocsma Belgian Brasserie Henrie - Belga Söröző Belga Sörök Háza Belga Sörök Boltja
www.patermarcus.hu www.matrozkocsma.hu www.belgasorozo.com www.belgasorokhaza.hu www.belgasorbolt.hu