üresfooldalhalmagunkrolhalgaleriaüresetlapüresitallapüreselerhetosegüres

MagunkrólhalMagunkrólhal

Halász utca
Régebbi nevei: Fischmarkt (Halpiac), Hal tér
I. Halász utca 1. - Hrsz: 14418

A ház tulajdonosai:
  • 1882. Lucen Hacker Pál
  • 1899. dr. Puscarin Gyula
  • 1912. dr. Puscarin Gyula és neje
  • 1934. dr. Éber Antalné
  • háromemeletes, adóköteles jövedelme: 35388 P. n.öl: 278,60
  • 1912. dr.Herman Gyula ügyvéd
Gyógyszertár a "Fekete medvéhez"
Tulajdonos:
  • Jancs Vilmos, aki Budapest Székesfehérvár Törvényhatóságának tagja
  • Ferenc Lajosné szülésznő
  • Grentzner Alajos kárpitos mester 12.sz. rendőrőrszoba
Itt lakott a 10-es években Barát Árain (1860-1937) újságíró, műfordító (Magyar életrajzi lexikon I. kötet 133.p.) Az épület helyén az 1700-as években készült térkép bizonyságaként még a Kapucinus templomhoz tartozó kertek terültek el, a máig megmaradt Fő utcai egyemeletes házhoz hasonló kis lakóházzal.

Bizonyítható levéltári adatok szerint a jelenlegi épület 1885. előtt épülhetett, bár tervtári anyag a Fővárosi Tanácsnál nem található.Az épületbe 1885-ben költözött a Fekete Medve gyógyszertár. Ez a gyógyszertár mint Buda második legnagyobb gyógyszertári létesítménye a mai Corvin térről (korábban Fazekas tér 6.) költözött át a Halász utcába.

A patika egykori tulajdonosának Jencs Vilmosnak leszármazottja, Veres Judit ma is az épület lakója (1917-1949, az államosításig vezették a házbeli patikát). Az államosítás után az eredeti szép patika belső berendezéseket barbár módon szétverték és elszállították. Az egykori gyógyszertár helyén a Fő utca és Halász utca sarkán ma a "Horgásztanya" Vendéglő található. Hangulatos belső kiképzése a kármentővel, falra erősített csónakkal, kifeszített halászhálókkal jellegzetes halászcsárda hangulatát kelti. Nyáron a Horgásztanya egysoros asztalelrendezéssel az utcán külső felszolgálást is biztosít.
Az épület másik végén, a Bem rakpart és Halász utca sarkán ma egy másik vendéglő is várja vendégeit. Ez a "Dunaparti" Kisvendéglő szintén kerthelyiséges, ahol az egysoros asztal fölé színes esővédő ernyő terül. Az étterembelső egyszerűbb, az előtérben itt is kis kármentőből történik az italkiadás. Az étterem helyén a háború előtt kárpitosműhely működött, ezt megelőzően a régi időkben "szürke apácák" szolgálták fel a kis kávézóban és a Dunapart felé nyíló kis előkertben a kakaót és habos kávét. A kapucinusok borkimérése a másik oldalon a Fő utca felől volt. A Fő utcai oldalon a mai kisvendéglő mellett a "Kabala" használt ruhakereskedés és a "Mikromagazin" építőanyag üzlet csalogatja az utca járókelőit. Az üzletek helyén az államosításig fodrászüzlet és egy sportszerkereskedés működött. A dunaparti oldalon a háború előtt rendőr őrszoba is volt a földszinten.
A lakóház rendkívül puritán bejárata melletti pincelejáraton ma textilraktárba jutunk. Ennek helyét a háború után fakereskedés foglalta el. A házban a háború előtt az utcai oldalakon nagyméretű négyszobás lakások voltak, belül a függőfolyosóra nézve cselédlakások helyezkedtek el. Az első emeleten a lépcsőház felől egy bankfiók üzemelt. A háznak néhány régebbi nevezetesebb lakójáról is meg kell emlékezni. Itt lakott Gobbi Hilda színművésznő, aki önéletrajzi leírásában is megemlékezik az épületről. A házban lakott Éber László, a Barát-Éber-Takács művészeti lexikon egyik szerzője, valamint itt volt Barát Béla építész irodája is. A ház lakója volt Barát Irén, a Korányi Kórház igazgatója, Ruzicska Mária, az Új Idők irodalmi folyóirat egyik szerkesztője.
Partnereink További partnereink Pater Marcus Belga Apátsági söröző és étterem Dunaparti Matróz Kocsma Belgian Brasserie Henrie - Belga Söröző Belga Sörök Háza Belga Sörök Boltja
www.patermarcus.hu www.matrozkocsma.hu www.belgasorozo.com www.belgasorokhaza.hu www.belgasorbolt.hu