üresfooldalhalmagunkrolhalgaleriaüresetlapüresitallapüreselerhetosegüres

MagunkrólhalMagunkrólhal

Csodás és biztos hatású

Lefogadom, ha megnedvesíteném az enyvet Jencs Vilmos patikus kicsi, barna borítékján, még most is ragadna. Pedig a koperta megvan legalább kilencvenéves. De mégis: Jencs patikus így, több emberöltőnyi távolságból is igen alapos embernek látszik.
A névjegynél alig nagyobb boríték annak idején a gyógyító porok árusítására szolgálhatott. De Jencs Vilmos, aki a Fekete Medvéhez címzett gyógyszertárat vitte a Fő utca 27. alatt, ezt az aprócska felületet is kihasználta, hogy termékeit népszerűsítse. A boríték hátoldaláról a betegek nemcsak a patika címét és telefonszámát, hanem azt is megtudhatták, hogy a boltban "az összes drogua-, háztartási-és toilette cikkek gyári raktára nagybani árak mellett" működik, ugyanakkor bel- és külföldi különlegességek, ásványvizek, kötszerek, orvosi műszerek és betegápolási cikkek is kaphatók.

A boríték hajtott oldalán speciális árucikkeket ajánlott Jencs Vilmos. A Vaporal Molyszesz - "kellemes illatú, biztos óvszer ruhák, szőrmeneműek. épentartására" - 1 korona 20-ért volt kapható, a Perborat fogcreme 60 fillér volt, a Perfect poloskairtót az adag méretétől függően 1 koronáért, 1,80-ért vagy 3,20-ért kínálták, és ajánlottak francia és angol illatszereket is, "dekánként 70 fillértől feljebb".

Nem Jencs Vilmos volt persze az egyetlen, aki különleges, csak nála beszerezhető készítményekkel igyekezett magához csábítani a vevőket. Requiny Attila gyógyszerész

a Külső Kerepesi út 24. alól, saját gyártmányait ajánlotta a legkellemetlenebb bajokra. Vértisztító szörpje a bőrbántalmakra és a nemi kórságokra kínált enyhet, Rákóczy gyomorkeserűje a gyomorfájdalmat kúrálta, a meghűlésre pedig ott volt a Requiny-féle Tüdőfű mellszörp.
Halápi Frigyes patikájában, a József körút 6i. alatt működő Apostol gyógyszertárban egyenesen az "emberiség legnagyobb ellenségét", a tüdőbajt ígérték legyőzni. Mint írták, az 5 koronáért kapható nagy üveg hársfamézszörp biztosan megállítja a kór terjedését; érthető, hogy 3 koronáért mintaüveges kiszerelést is küldtek belőle.
Ott volt aztán a Kálvin tér 8. alatti Korona gyógyszertár, ahol csúzra és köszvényre ajánlották a Kriegner-féle Reparatort, amely "már néhányszori bedörzsölés után is fényes sikerrel" gyógyította a fájdalmat. De árusítottak "csodás és biztos hatású arcztisztító és szépítő szereket" is, például a mindenféle szépséghibát pár nap alatt orvosló Akácia krémet.

Ne higgyük persze, hogy mindezt felelőtlenül ígérték. A korabeli Rendőri Lexikonból kiderül, hogy a kuruzslókat szigorúan büntették, a titkos összetételű szereket nem engedték áruba bocsátani, és tiltották a gyógyszerekkel való házalást is. Volt persze patika, amely még itt is rálelt a hirdetés lehetőségére. "Rendőrök és családjaik 50%-os kedvezményes árban kapják a gyógyszert a Rákóci út 43. alatti dr. Rosenberg-féle gyógyszertárban" - olvashatjuk a paragrafusok között.

N. Kósa Judit
Partnereink További partnereink Pater Marcus Belga Apátsági söröző és étterem Dunaparti Matróz Kocsma Belgian Brasserie Henrie - Belga Söröző Belga Sörök Háza Belga Sörök Boltja
www.patermarcus.hu www.matrozkocsma.hu www.belgasorozo.com www.belgasorokhaza.hu www.belgasorbolt.hu